top of page
  • Leo Jackanič

Fabrika umenia v Partizánskom

Odmalička vnímam umenie ako niečo vzácne. Niečo, čo nás zušľachťuje. V mojom okolí sa však umeniu alebo výstavám mladí nevenujú. Máme v meste základnú umeleckú školu, nikto z jej absolventov však neorganizuje také podujatia ako mladí v Partizánskom. Som veľmi rád, že existuje organizácia ako Fabrika umenia, ktorá sa zaujíma o kultúrne dedičstvo našich predkov. Myslím, že nás jej aktivity môžu inšpirovať, aby sme sa aj my viac venovali umeniu v našich mestách.

Fabrika umenia vznikla v roku 2015, ako iniciatíva mladých ľudí z Partizánskeho. Je to občianske združenie, ktorému záleží na kultúre a rozvoji umenia v ich meste. Partizánske sa v minulosti volalo Baťovany, v roku 1938 ho založil Ján Antonín Baťa. Okrem umenia preto propaguje táto organizácia vedená mladými ľuďmi aj ojedinelú baťovskú architektúru.


Moc umenia v Partizánskom | zdroj: Dvaja photo


Fabrika umenia usporadúva rôzne kultúrne podujatia, ktoré sa u Partizánčanov tešia veľkej obľube. Ich najobľúbenejším projektom je Moc umenia, ktorý sa koná počas letných mesiacov júl a august. Tento rok to bude už siedmy ročník. Počas tohto podujatia sa rodiny s deťmi nahrnú do parku, kde ich čakajú rôzne workshopy, voľnočasové aktivity, ale aj predajcovia handmade výrobkov. V závere každej Moci umenia je Tólkšou so zaujímavými ľuďmi, ktorí môžu byť inšpiráciou pre domácich. Minulý rok sa festivalu zúčastnila napríklad zakladateľka festivalu Atmosféra Gretka Pavlovova či herec a režisér Ondrej Hraška.


Okrem umenia sa mladí z tejto fabriky venujú aj sprevádzaniu turistov, ktorých zaujíma urbanistická architektúra, dnes už bývalých Baťovanoch. Ak sa chcete dozvedieť niečo o histórií, regióne, ale aj osobnostiach Partizánskeho, určite navštívte web batovany.sk.


Milovníci muziky si prídu na svoje počas Noci hudby, ktorá býva v netradičnom prostredí železničnej stanice v Partizánskom.


Festival slovenského filmu v Partizánskom | zdroj: Katarína Janíčková


To, ako Fabrika umenia vznikla a prečo sa vlastne takto volá, nám priblížila jedna zo spoluzakladateľov Linda Barborková.


Ako vznikla Fabrika umenia?

Fabrika vznikla najmä kvôli akútnemu nedostatku kvalitného umenia a kultúry v našom meste. Ako mladí ľudia sme nemali veľa príležitostí tráviť svoj voľný čas v meste zmysluplne. Bolo tu tak akosi prázdno a my sme mali pocit, že by sme s tým vedeli niečo urobiť. Bola to výzva, ale vyšlo to a ani sme sa nenazdali a už sme na scéne šesť rokov.

Prečo sa vaša organizácia volá Fabrika umenia?

Názov Fabrika umenia má dve významové línie. Sme jedno z mála Baťovských miest na Slovensku a sme na to patrične hrdí. Fabrické budovy sú pre nás celkom charakteristické. Každý predsa vie, že v Partizánskom mal fabriku Baťa a my sme si zatiaľ vzali aspoň toto “ikonické slovo”. Zvyšok názvu chcel, prirodzene, charakterizovať to, čo robíme a prinášame. Umenie. Credits to Kutetka (naša predsedníčka), ktorá stojí za týmto všetkým. Od vzniku, cez názov a všetky najdôležitejšie veci.

Aké sú ďalšie plány či udalosti, na ktoré sa môže verejnosť tešiť?

Plány sú veľké, ale z tých sa ešte chvíľku chceme tešiť len v našich kruhoch. Programovo chystáme dosť naplnený rok. Budeme mať tradičné a obľúbené Moci umenia, ktoré už trochu vyzerajú ako malé festivaly, snáď sa podarí aj offline verzia filmového festivalu, nejaké koncerty, komunitné podujatia na našej Rampolyne a každý mesiac aj hodnotné diskusie na rôzne témy.

Rampolyna v parku M. R. Štefánika v Partizánskom | zdroj: Dvaja photo


Ak sa chceš len tak porozprávať s priateľmi v parku, vidieť peknú architektúru alebo zájsť na kultúrne podujatie, mladí z Partizánskeho budú určite veľmi ochotní a ukážu ti všetky zákutia tohto pekného mesta.

Recent Posts

See All
bottom of page