top of page
  • Natália Lajdová

Udržateľné Vianoce

,,Ekológia nie je niekoho práca, je to práca nás všetkých." Jaggi Vasudev

Vianoce sa stávajú čoraz viac komerčným sviatkom. Ľudia častokrát kupujú darčeky všetkým naokolo len zo slušnosti a bez hlbšieho zamyslenia sa. V dôsledku tohto je teda veľa vecí vyrobených a následne nakúpených úplne zbytočne. Toto predstavuje nesmierne zaťaženie pre našu planétu a jej zdroje. Okrem darčekov je to aj množstvo vyhodeného jedla a zbytočných obalov, napríklad baliaceho papiera.

V nasledujúcich pár riadkoch by som vám chcela dať zopár tipov, ako si urobiť tohtoročné Vianoce aspoň o čosi priateľskejšie k životnému prostrediu.



Darčeky


Zbytočné prekvapenia

Sám seba sa opýtaj, koľko nepotrebných vecí si si za posledné roky mal možnosť rozbaliť. Človek, hoci s dobrým úmyslom, chce svojej milovanej osobe dopriať moment prekvapenia, no dočká sa sklamania. Ak človek danú vec nikdy nespomenul v konverzácii, je veľká šanca, že ju nepotrebuje.

Handmade veci

Venuješ tomu svoj čas a ten je oveľa drahocennejší než akokoľvek drahý darček. Ideálne je použiť "odpadové" alebo prírodné materiály.

Z druhej ruky

Než sa rozhodneš navštíviť najbližší obchod, či už kamenný alebo ten internetový, skús danú vec zohnať z druhej ruky. Veľa ľudí predáva v bazároch úplne nové veci ešte aj s obalom/visačkou.

Kvalita nad kvantitu

Čo tak tento rok namiesto 5 lacných kúskov oblečenia darovať jeden drahší? Z dlhodobého hľadiska to je vlastne dobrá investícia. Ak si vyberieš overenú značku, je veľká šanca, že kúsok ti bude slúžiť niekoľko rokov a nezničí sa po pár vypraniach. Tento tip sa nemusí aplikovať len na oblečenie.

Voucher

Ak daruješ voucher, je oveľa väčšia šanca, že obdarovaný si vyberie niečo, čo naozaj využije a neskončí to zapadnuté prachom na poličke. Ideálne je, ak daruješ poukážku do obchodu, o ktorom vieš, že daná osoba v ňom nakupuje aj bežne, alebo Ti ho aspoň spomínala.


Služba/zážitok

Nechajte ma hádať - hmotných vecí máme všetci až-až. Miesta na spomienky v našich hlavách je oveľa viac než miesta v našich skriniach, poličkách a zásuvkách. Môžeš zvoliť masáž, kozmetičku, tetovanie a pre nadšencov adrenalínu skipas alebo skok z padáku.

Obal

Netreba zabúdať, že obsah darčeku je oveľa dôležitejší než to, v čom je. Ideálne je opäť využiť odpad ako noviny, papier z minulého roku, prípadne ho nebaliť vôbec.



Tu je pár tipov pre tých, ktorí možno napriek predošlým bodom budú chcieť niekoho prekvapiť. Nasledujúci zoznam vecí obsahuje drobnosti, ktoré môžu v konečnom dôsledku znížiť množstvo škody, ktoré človek napácha: prateľné odličovacie tampóny, menštruačný kalíšok, silikónové tyčinky do uší, klasická kovová žiletka, sieťovka na ovocie a zeleninu, izbové rastliny, kompostér, sklenená alebo hliníková fľaša, tuhé mydlo a šampón, bambusová zubná kefka.


Stromček


Umelý

Vydrží niekoľko rokov a ľahko sa skladuje. Ak už ho však nepotrebujete, skončí na skládke alebo v spaľovni, keďže väčšinu stromčekov nemožno recyklovať.


Živý

Pestuje sa na plantážach a je šetrnejší k prírode. Po jeho opotrebovaní však nastáva problém s jeho likvidáciou. Nie je teda správne ho dávať ku kontajneru - skúste sa opýtať, či ho nepotrebujú v ZOO alebo ho skompostujte.


V kvetináči

Táto možnosť je asi najideálnejšia, keďže po jeho použití ho môžete vrátiť späť do prírody a on tam bude naďalej plniť svoj účel.


Alternatíva

Ak vám ani jedna z možností neprišla ako to pravé orechové, môžete si stromček vyrobiť doma z odpadového materiálu. Kartóny, rolky od toaletného papiera, plastové fľaše alebo vetvy a špagát.



Veríme, že sa našimi tipmi inšpirujete a prežijete o čosi zelenšie Vianočné sviatky.

Recent Posts

See All
bottom of page