top of page
  • Daniela Malatincová

Psychológ vs. psychiater alebo kde hľadať pomoc keď je zle

Niekedy sa stáva, že prežívame smútok, úzkosť či strach. Tieto pocity sú bežná súčasť života a každý človek si nimi už prešiel. Lenže niekedy sa stáva aj to, že tieto pocity prerastú do takej miery, že sa s nimi nedokážeme vyrovnať sami, a vtedy je pomoc odborníka na mieste. Na koho sa obrátiť v takomto prípade?

1. Psychológ

Psychológ je absolventom 5-ročného štúdia psychológie na filozofickej fakulte, získal titul Mgr. Ako prostriedok liečby využíva psychoterapiu.


2. Psychiater

Psychiater je absolventom lekárskej fakulty a má urobenú atestačnú skúšku zo psychiatrie. Keďže psychiater je lekár, môže predpisovať lieky.


Psychológ, aj psychiater môže byť zároveň psychoterapeutom - to znamená, že absolvoval psychoterapeutický výcvik. Psychológovia a psychiatri však nie sú jediní, ktorí ho môžu absolvovať. Psychoterapeutom sa môže stať aj zdravotný alebo sociálny pracovník.

Základný rozdiel medzi psychológom a psychiatrom je, že každý z nich využíva iný primárny typ liečby. To záleží od konkrétneho problému, ktorý je treba liečiť. (2)



Čo ak neviem, či potrebujem lieky alebo nie?

Nie je podstatné ku ktorému z odborníkov sa objednáme ako prvé, pretože psychológovia a psychiatri spolupracujú, takže po diagnostike môžu človeka odporučiť ďalej. (1)


Kedy sú lieky potrebné a kedy nie?

To je najmä na zvážení psychiatra/psychológa, ale vo všeobecnosti sú lieky prospešné napríklad pri bipolárnej poruche či OCD, kým pri úzkosti sa ukazuje prospešnejšia psychoterapia. (1)

Ako sa objednať k psychológovi?

Ak sa chcete objednať k psychológovi, v prvom rade je potrebné mať nad 18 rokov (pod 18 rokov je možné navštíviť psychológa len v sprievode zákonného zástupcu). Psychológovi je treba priniesť výmenný lístok, ktorý vystaví obvodný lekár a v prípade, že je vyšetrenie hradené poisťovňou, aj preukaz poistenca. To platí pri psychológoch, ktorí majú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. (3)

Existujú aj súkromní psychológovia / psychoterapeuti, ku ktorým výmenný lístok nie je treba. Dajú sa nájsť na internete, ale ak zvažujete návštevu súkromného psychológa, odporúča sa overiť si daného človeka v zozname psychoterapeutov SR, aby ste si boli istý, že daný človek si naozaj prešiel kvalitným psychoterapeutickým výcvikom.


Ako sa objednať k psychiatrovi?

Na rozdiel od psychológa, k psychiatrovi nie je treba výmenný lístok. Stačí zavolať a dohodnúť si termín. (3)


Platí sa za vyšetrenia u psychológa / psychiatra?

Pokiaľ má psychológ zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou, vyšetrenie prepláca zdravotná poisťovňa. Pokiaľ zmluvu nemá, máva vlastný cenník. (3)



Niekedy sa niektorí ľudia na návštevu psychológa / psychiatra necítia, no pomoc by potrebovali. Existujú rôzne iné spôsoby pomoci, napríklad:


IPčko

IPčko je on-line poradňa najmä (no nie len) pre mladých v ťažkých životných situáciách. Okrem možnosti porozprávať sa o problémoch prostredníctvom chatu alebo emailu. Majú dokonca podcast či blog.


Liga za duševné zdravie

Organizácia, ktorá informuje a pomáha v oblasti duševného zdravia. Na ich stránke sa dočítate užitočné informácie o duševných chorobách a spôsoboch liečby. Taktiež si môžete prečítať blog a rady, ako sa s duševnou chorobou vysporiadať. Okrem toho prevádzkujú aj bezplatnú linku dôvery Nezábudka.


0800 800 566 - linka dôvery Nezábudka (prístupná nonstop) http://www.linkanezabudka.sk/

0907 401 749 - linka detskej dôvery https://linkadeti.sk/domov

Ďalšie dôležité linky nájdete tu:


Na záver je potrebné si pamätať, že hoci duševné zdravie je téma zahalená v predsudkoch, nie je hanba vyhľadať pomoc, keď treba. Je lepšie vyhľadať pomoc skôr, ako čakať, kým pohár pretečie.


ZDROJE:

Recent Posts

See All
bottom of page