top of page
  • Petra Papierníková

Ako bolo na YE From Happiness to Wellness?

Ako sa mali naše vyslané účastníčky na mládežníckej výmene v Litve? Prečítaj si ich report!

Prešiel už nejaký čas od nášho príchodu naspäť na Slovensko, no stále viac a viac si uvedomujeme, že na projekt v Litve ani jedna z našej skupiny tak skoro nezabudne. Realita v tomto prípade mnohonásobne prevýšila očakávania či už neuveriteľnou priateľskosťou ľudí, zaujímavou témou projektu, až po krásny rezort a krajinu, ktorá nás obklopovala.

Boli sme ubytovaní v komplexe Riterio Krantas cca 40 km od Vilniusu uprostred krásneho lesa. Téma nášho projektu – From Happiness to Welness - bola krásne prepojená aj s atmosférou, ktorá v tomto komplexe prevládala. Celých 7 dní sme boli obklopení prírodou a oázou pokoja a kľudu. Po zobudení sme mali každé ráno možnosť načerpať energiu z výhľadu, ktorý nám toto miesto ponúklo. Jednotlivé dni projektu pozostávali z viacerých sessions, ice-breakerov, coffee breakov, aktivít či zaujímavých prednášok. Taktiež mala každá krajina možnosť zorganizovať svoj vlastný workshop. Počas projektu sme mali aj niekoľko individuálnych aktivít, ktoré boli veľmi nápomocné pri analýze vlastných životov viac do hĺbky a ich vnímania v širšom celku.

Na našej mládežníckej výmene sa zúčastnili mladí ľudia zo Španielska, Estónska, Chorvátska, Bulharska a taktiež Litvy. V rámci kultúrnych nocí účastníci jednotlivých skupín odprezentovali svoje krajiny ako najlepšie len vedeli. Naučili sme sa napríklad pár chorvátskych slov, spôsob výroby tradičných bulharských náramkov, či ako si pripraviť chutnú španielsku sangriu!

Taktiež sme mali možnosť preskúmať hlavné mesto čarovnej Litvy. Návšteva Vilniusu bola ozvláštnená aktivitou v rámci ktorej sme sa pýtali miestnych ľudí, čo ich inšpiruje a robí šťastnými. Mali sme možnosť nazrieť do myslenia rôznorodých ľudí, zastaviť sa a zobrať si z toho čo najviac do nášho každodenného života.

Veľmi veľkým plusom boli určite aj organizácie, vďaka ktorým sme mali možnosť byť súčasťou tohto projektu. Organizátori hostiteľskej organizácie v Litve či naše facilitátorky projektu boli naozaj veľmi ochotní a srdeční. Ešte dlho v nás ostane úsmevná spomienka ako z vlastnej iniciatívy zohnali našej slovenskej kamarátke v deň jej narodenín tortu a tradične jej s veľkou parádou zablahoželali!


Na druhej strane nám nemožno nespomenúť ani našu vysielajúcu organizáciu zo Slovenska. S EduEra sme pred týmto projektom nemali žiadne skúsenosti, no nemáme žiadne výhrady. Keď sme potrebovali čokoľvek vybaviť alebo sa spýtať, tak sa jednalo o bezproblémovú a rýchlu komunikáciu. Taktiež sme sa stretli s naozaj veľkou dávkou ústretovosti, za čo z celého srdca ďakujeme!


Chceš sa aj ty zúčastniť medzinárodného projektu? Sleduj naše ponuky na Facebooku alebo na Instagrame!

Recent Posts

See All
bottom of page