top of page
  • Miroslav Novysedlák

Zarábaj keš, tak ako vieš!

Zarábať a ušetriť sa dá aj popri škole. Chceš vedieť, ako na to?


Každý študent si je vedomý, že študentský život je občas chtiac či nechtiac nákladný. Našťastie existujú rôzne zlepšováky, ktoré dokážu aspoň trochu pohladiť tvoj krvácajúci rozpočet. Si zvedavý ako si ešte viac užívať študentský život?

Začni u kamarátov, pýtaj sa rodiny, obzri sa po okolí Škola, obchody, internát, ulica – toto sú miesta, na ktorých môžeš hľadať. Ak neuspeješ alebo ťa žiadna ponuka neohúri, nehádž flintu do žita. Začni sa pýtať kamarátov, spolužiakov, spolubývajúcich alebo rodiny. Niekto z nich má určite známeho na správnych miestach a ty o tom ani nevieš. Ihneď začni pátrať.

Využi internet zmysluplne

Internet ti ponúka obrovské množstvo možností, stačí len využiť čas na sociálnych médiách efektívnejšie. Vypostuj svoj záujem, vytvor kreatívny oznam, že si hľadáš brigádu alebo napíš do rôznych skupín, ktoré sú na to určené. Sme presvedčení o tom, že aspoň jeden z tvojej tisícky priateľov vie o nejakej ponuke, ktorá je pre teba ako stvorená.

Pusti sa do toho a hľadaj ponuku, ktorá ti najviac vyhovuje!

Nevieš kde hľadať? My ti s tým pomôžeme. Prinášame ti výber portálov, na ktorých si určite nájdeš niečo, čo ťa zaujme: brigada.sk, profesia.sk, kariera.sk, jooble.org, pozripracu.sk, ponuky.sk, domelia.sk. Tak čo, našiel si ponuku, ktorá ulahodila tvojmu oku?

V prípade, že si si našiel brigádu, ktorá vyzerá zaujímavo a si v strese z toho, že máš absolvovať pravdepodobne svoj prvý pracovný pohovor, máme pre teba pomoc. Vyskúšaj si nacvičiť odpovede na otázky, ktorým sa na pohovore s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhneš. Vďaka tejto skvelej pomôcke, máš na pohovore postarané o výhru: Nenechaj nič na náhodu!

Niečo pre odvážlivcov Čo tak začať s niečím vlastným? V prípade, že máš skvelý a inovatívny nápad, choď do toho! Áno, začiatky nie sú vôbec jednoduché. A už vôbec nie pre študenta. Založ si napríklad startup a vyplň dieru na trhu. Zdieľaj svoj nápad s ľuďmi okolo seba. Nájdi si rovnako zmýšľajúcich ľudí a vytvorte tím. Skús sa spýtať spolužiakov alebo priateľov. Zrejme ani netušíš o tom, že niekto z nich môže mať podobné zámery ako ty. Vo dvojici sa to ťahá lepšie, však? Nie si predsa prvý, kto s niečím podobným začal.

Prečítaj si inšpiratívny príbeh modelky Karolíny Bosákovej (https://www.forbes.sk/podnikat-zacala-v-21-rokoch-exmodelka-vedie-startup stavia-skoly-na-haiti-ci-v-peru/#), ktorá vo veku 21 rokov otočila svoj život naruby. Skončila s modelingom, založila startup pre talenty z oblasti designu a okrem toho sa venuje filantropii.

Premýšlaš nad zaujímavým podnikateľským zámerom? Ukáž ho! Nenechaj ho ležať vo svojej hlave!

Inšpiráciou ti môžu byť títo mladí študenti, ktorí vyšli s kožou na trh. Nebáli sa postaviť pred publikum a všetkým dokázať, že aj keď sú mladí, tak originalita im naozaj nechýba.

Nenechaj v sebe driemať svojho kreatívneho ducha.

Skús sa predať aj ty!

Vezmime to z opačnej strany. Nenašiel si nič? Nevešaj hlavu. Je tu jedna záchrana. Ak v niečom vynikáš a si fakt dobrý, ukáž sa v plnej sile. Ponúkni svoje služby. Využi internet a uverejni svoju inzerciu na ktorúkoľvek stránku, ktorá je na to vhodná. Okrem internetu môžeš zavesiť svoju ponuku aj po škole alebo ju vylepiť vo forme letákov po celom meste. Nikdy nevieš, kto sa ti môže ozvať. Čo môžeš ponúknuť?

➪ doučovanie ➪ výroba handmade produktov ➪ fotografovanie ➪ písanie článkov ➪ kozmetické služby... je toho samozrejme oveľa viac, tak zahoď strach a ukáž sa!

Recent Posts

See All
bottom of page