top of page
  • Dominika Vilkovičová

Ako sa efektívnejšie učiť

Základné a stredné školy sú už v plnom prúde, vysoké sa pomaly rozbiehajú. Nikto “O TOM, ČO NETREBA MENOVAŤ” nechce počuť, ale je na čase, aby to niekto spomenul... UČENIE.

Aj keď sa cítite občas namotivovane, hneď ako zasadnete nad knihy, nastane skrat. Zrazu je všetko okrem štúdia oveľa zábavnejšie. Opravujete pero, idete vybrať umývačku, spomeniete si, že máte psa, ktorého treba venčiť. Lenže vás čaká písomka, skúšanie či prezentácia, najlepšie všetko v jeden deň. A ono sa to samé nenaučí. Nezostáva vám nič iné ako donútiť sa. Čo je však zábavné a efektívne na trojhodinovom pozeraní sa do blba?

Posledné mesiace som zbierala hacky na učenie, ktoré sa mi osvedčili aj na konci školského roka, kedy som nevedela, kde mi hlava stojí. Niekomu možno nebudú sedieť, niektorí si ich prispôsobia. Fantázii sa medze nekladú.

1) Pomodoro technika Pomodoro technika dostala svoj názov po časovači v tvare rajčiny. Spočíva v tom, že si stopnete počet minút na učenie. V pôvodnom znení je 25 minút sústavného nasávania informácií. Radím dať mobil mimo dosahu a vypnúť dáta/wifi, aby ste nemali nutkanie sledovať čas viac ako látku, čo sa učíte. A keď vám 25 min vyprší, stopnete si 5 minút prestávky. Čas si môžete prispôsobovať ako vám to najviac vyhovuje. Po štyroch kolách Pomodoro je odporúčané dať si dlhšiu prestávku aspoň 20-30 minút. Nech mozog spracuje, čo nasal a pripraví sa na prípadné ďalšie kolo Pomodora. Čo sú výhody Pomodora? • Budete mať prehľad o čase, ktorý ste strávili učením. • Na ulievanie sa budete mať vyhradenú prestávku a kamaráti prežijú, ak im odpíšete o 25 minút. • Zefektívnite čas strávený nad učením a budete mať viac času na iné aktivity (prezeranie instagramu až kým vás neupozorní, že už ste si už prezreli všetky príspevky).

2) Najprv zjedz najväčšiu žabu Žaba ako hlavný chod. Asi nič príjemné, však? A presne v tomto spočíva tento hack.

Potrebujete sa naučiť látku na zajtrajšie testy z biológie a dejepisu. Dejepis je v pohode, biológia vás vôbec nebaví. Automaticky začnete tým ľahším, chutnejším - dejepisom. LENŽE! Ak sa rozhodnete začať tým ľahším, tak je väčšia pravdepodobnosť, že sa potom vykašlete na biológiu alebo ju odfláknete lebo bude jedinou prekážkou medzi vami a voľným časom resp. aktivitou, ktorú chcete robiť viac ako biológiu.


Je lepšie strhnúť náplasť čo najrýchlejšie, nie je to tak?

3) To-do list Veľmi podceňovaná vec – plánovanie. Začať sa učiť týždeň dopredu asi neznie úplne atraktívne ale je to lepšie ako stresovať deň pred písomkou. Predpokladám, že už máte nejakú predstavu, ktorým predmetom sa potrebujete venovať viac a ktorým menej. Viem, že fyzika mi príliš nejde a potrebujem na ňu viac času. Keď profesorka oznámi, že sa blíži písomka, okamžite si to zaznačím a doma si vypracujem to-do list „ako budem postupovať s fyzikou“. Teóriu a príklady si rozdelím na dni, vždy si prejdem kúsok a posledný deň pred písomkou si to všetko zhrniem. Ak sa vám zapáči To-do list tak ako mne, začnete doň zapisovať všetko. A je to vskutku efektívne.

4) Vysvetli to babke

Máte mladších súrodencov, vzdelaniachtivú babku alebo spolužiakov, ktorí nerozumejú učivu? Vysvetlite im učivo! Vy si to preopakujete, oni možno pochytia to najdôležitejšie! (Ak nie je k dispozícii žiadna osoba, ktorej by ste to mohli vysvetliť, stačí, ak to budete vysvetľovať imaginárnym osobám nahlas v izbe. Hlavne, nech je to nahlas.) Toto sú moje najobľúbenejšie hacky, ktoré používam, aby som sa počas školského roka nezbláznila. Ak máte nejaké tie svoje, budem rada, keď ich napíšete do komentu.


Recent Posts

See All
bottom of page