top of page
  • Dominika Vilkovičová

Ako nepremárniť letné prázdniny?

Dva mesiace horúčav, príliš veľa voľného času, dovolenky… ale to najhlavnejšie - žiadna škola!

Všetky vedomosti, ktoré sme krvopotne dostali počas školského roka do hlavy, vyfučia do teplých krajín a v septembri si ledva spomenieme ako sa podpísať písaným písmom. Voľné miesto nahradíme spomienkami z leta a zaberie nám ešte celý september, kým sa naučíme pokojne sedieť v školských laviciach.

Pri predstave letných prázdnin si každý pomyslí na teplo, vodu, priateľov, zábavu, nejakú tú brigádu. Vynorilo sa aj učenie sa? Možno by nebolo na škodu potrápiť počas týchto horúčav aj rozum. Ako to spraviť tak, aby sme nepresedeli náš voľný čas nad knihami ako v škole a dokonca v tom boli aj typické letné aktivity?

1. Prednášky a workshopy

V každom väčšom meste na Slovensku sa organizujú raz za čas prednášky alebo workshopy na rôzne témy. Či už ich organizujú školy, kaviarne, čajovne, kníhkupectvá, verejné priestory, centrá voľného času, alebo nákupné centrá, týchto možností sa vždy nájde niekoľko. Vezmite aj kamarátov a nájdite si niečo, čo vás zaujme. Niektoré z akcií nájdete aj na Kam do mesta, kde si stačí vybrať mesto a dátum a načíta vám mnoho akcií rôzneho druhu v danom meste.

2. Tábory

Slovenská debatná asociácia (SDA) v lete usporadúva niekoľko táborov a stále je možnosť prihlásiť sa na ich Letnú debatnú akadémiu do 30.6. Deadline na Letnú školu kritického myslenia a Letnú akadémiu Discover už síce pre tento rok skončil, ale leto je predsa aj budúci rok.


Letný tábor Discover

Pre umelecky nadaných sú tu Letavy , kde máš možnosť využiť svoj umelecký talent v maľbe, herectve alebo alebo sa stretnúť s partiou ľudí, ktorá sa pohybuje v umeleckej sfére.


3. Výlety po Slovensku

Na Slovensku je mnoho možností najmä vďaka bohatej histórii. Hrady a zámky ponúkajú rôzne sprievodné programy, na ktorých sa dozvieš niečo z histórie danej oblasti. Na upršané dni, kedy sa ti už nebude chcieť sedieť doma, veľmi dobre poslúžia múzeá a galérie. Tých je vo väčšine miest niekoľko a výstavy sú často sprevádzané prednáškami. Aby som nezabudla, tak aj slovenská príroda ponúka mnoho možností ako napríklad náučné chodníky a túry po národných parkoch. A vieš s kým je toto všetko ešte väčšia zábava? S priateľmi!

Chodník korunami stromov

4. Knihy, knihy, knihy

Kníhkupectvá ponúkajú knihy v rôznych jazykoch a s rôznymi obálkami, aby sme si ich po prečítaní mohli pekne naaranžovať na poličku. Môžeme ich čítať ako paperback, hardback, v čítačke alebo počúvať ich ako audio. Obrázkové, zdĺhavé romány, poviedky, komixy…

Každý si nájde to svoje! Tak navštív kamenné kníhkupectvo, antikvariát alebo e-shop a kúp si na dovolenku nejakých pár strán. Pre tých, ktorí si trúfajú je tu aj Wattpad, na ktorom môžete nielen čítať diela ostatných, ale aj pridávať vlastné. Ak nenájdeš odvahu, môžeš sa zamaskovať za svoje umelecké meno, pridať svoju prácu anonymne a čakať na recenzie od čitateľov.

5. Festivaly

Festivaly sa tešia veľkému záujmu mladých ľudí. Ich výber je na Slovensku celkom pestrý a nie všetky sa zameriavajú len na hudbu. Je ich také množstvo, že sa v nich nestíhame ani orientovať. Festivalov je celkom dlhý zoznam, ktorý obsahuje všetky potrebné informácie ako dátum, miesto, zameranie a line-up festivalu. Pestrosť žánrov zaručená. Napriek hlavne hudobnému zameraniu sa organizátori snažia vyplniť čas workshopmi, súťažami a dokonca na Pohodu pravidelne chodí aj Martinus, ktorý vo svojom literárnom stánku hostí prednášky a diskusie so spisovateľmi. Verím, že si každý príde na svoje.


6. TED talks

TED talks sú prednášky, ktoré pokrývajú široké spektrum zaujímavých tém. Dobre poslúžia, aby ste si rozšírili obzory a dokonca sa mnohokrát zlepšili v porozumení angličtiny, ktorá nepochádza od native speakera. Mnohé ted talky nájdete na ich oficiálnej stránke minimálne s anglickými titulkami. Napríklad TU je zoznam tých najobľúbenejších TED talks.



TEDx je formát samostatných podujatí, ktoré sa konajú v rôznych miestach po celom svete nezávisle od seba. Majú svoju tému a svojich prednášajúcich. Toto leto sa môžeme tešiť z ďalšieho bratislavského ročníka TEDx s témou NA POMEDZÍ.


Zdroje:

https://www.tedxbratislava.sk/tedxbratislava-2018/

https://www.ted.com/

https://www.ted.com/playlists/171/the_most_popular_talks_of_all

http://www.kamdomesta.sk/

https://www.citylife.sk/letne-festivaly

Recent Posts

See All
bottom of page